01 april 2020

OCTAVIA: een nieuwe stap in ruimte en technologie


Dit is alweer de vierde generatie van de ŠKODA OCTAVIA. Hij is nog ruimer, 100% connected en leverbaar met de nieuwste assistentiesystemen. Met zijn nieuwe design en innovatieve interieurconcept spreekt hij nog meer tot de verbeelding. Dat alles combineert de OCTAVIA met kwaliteit en natuurlijk een scala aan Simply Clever-details.

Verder lezen

De ruimste in zijn klasse

De nieuwe ŠKODA OCTAVIA is 19 mm langer dan zijn voorganger (COMBI +22 mm). Beide modellen zijn nu 4,69 meter lang. Daarbij is de breedte met 15 mm toegenomen tot 1,83 meter. Dat vertaalt zich in nóg meer ruimte.. Met de achterbank in normale positie heeft de COMBI nu een bagageruimte met een inhoud van 640 liter. Dat is 30 liter meer dan zijn voorganger, wederom de ruimste in zijn segment. Bij de HATCHBACK bedraagt de groei 10 liter (nu 600 liter). De wielbasis van beide modellen bedraagt 2,69 meter, waardoor de passagiers achterin profiteren van nóg meer beenruimte.

Design

De OCTAVIA valt op door zijn front met de nieuwe grille en vlakke LED-koplampen. De HATCHBACK heeft een coupéachtige daklijn. Bij de COMBI accentueren dakrails het gestrekte silhouet. 

Het interieur is compleet nieuw. Hier valt het tweespaaks stuur direct op. Met de multifunctionele variant ervan zijn tot maar liefst 14 functies te bedienen. Het digitale instrumentenpaneel en grote, vrijstaande centrale touchdisplay zijn eveneens blikvangers. De nieuwe OCTAVIA is er voor het eerst ook met een head-up display, dat naast belangrijke rij- en navigatiegegevens ook gedetecteerde verkeerstekens en geactiveerde assistentiesystemen weergeeft. Een hoogwaardige afwerking met gebruik van soft-touch materialen, accenten in chroom en de nieuwe LED ambient lighting, die keus biedt uit dertig lichttinten en verschillende lichtpatronen. 

De optionele Ergo-stoelen met massagefunctie en ventilatiemogelijkheid zijn bijzonder rugvriendelijk. De automatische Climatronic is leverbaar met drie klimaatzones. Met het optionele keyless entry system is het mogelijk om een deur naar keuze als eerste te openen.

Hightech

De nieuwe OCTAVIA beschikt over een DSG-transmissie met shift-by-wire-technologie. Hiermee worden versnellingen elektronisch geselecteerd. Daardoor kon de traditionele DSG-pook komen te vervallen. In plaats hiervan kan de bestuurder met een compacte schakelaar de versnelling of parkeerstand selecteren. Optioneel zijn full LED Matrix koplampen leverbaar. Deze maken het mogelijk om met grootlicht te rijden zonder tegenliggers te verblinden. Ook full LED achterlichten met dynamische richtingaanwijzers en coming/leaving home- animatie zijn leverbaar.

Nieuwe assistentiesystemen

Er zijn tal van nieuwe assistentiesystemen, zoals Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning en Local Traffic Warning. Andere nieuwe features zijn Area View, Side Assist en de Predictive Cruise Control. Deze is met de verbeterde verkeerstekenherkenning, Adaptive Lane Assist, File-assistent en Emergency Assist gebundeld in het Travel Assist-systeem. Via Hands-on detect controleert dit systeem ook of de bestuurder de handen aan het stuur heeft. Tot wel negen airbags, waaronder airbags achter en een knieairbag, voor een optimale bescherming. 

Plug-in hybridetechnologie

De nieuwe OCTAVIA is er voor het eerst ook met efficiënte plug-in hybridetechnologie. In de OCTAVIA iV werkt een 1.4 TSI benzinemotor samen met een elektromotor (systeemvermogen 150 kW/204 pk). De 37 Ah-accu levert 13 kWh aan energie en is daarmee goed voor een elektrische actieradius van 60 kilometer (WLTP)*. 

De 1.0 TSI EVO en 1.5 TSI EVO benzinemotoren in combinatie met DSG-transmissie zijn uitgevoerd met 48V-mild-hybride-technologie. Deze e-TEC-modellen kunnen remenergie hergebruiken. Ook boost- en coastfuncties zijn hiermee mogelijk. 

De G-TEC is geschikt voor aardgas/groengas. De tankinhoud van 17,7 kg is goed voor een actieradius van 523 kilometer*.

Infotainment

Er is keuze uit diverse infotainmentsystemen, de schermgrootten variëren daarbij van 8,25 tot 10 inch. Bij sommige uitvoeringen is bediening via gebaren of stemcommando’s (Laura ŠKODA Digital Assistent) mogelijk. Bij het topsysteem Columbus kunnen de navigatiekaarten op het infotainmentdisplay met een ander zoomniveau worden weergegeven dan op de 10,25 inch Virtual Cockpit, gebruiksvriendelijker dan voorheen. Het zoomniveau en het geluidsvolume is aan te passen via de ‘touch slider’.

Dankzij de ingebouwde e-SIM is de OCTAVIA altijd online. Zo is er op elk gewenst moment toegang tot alle ŠKODA Connect mobile services waaronder eCall (noodroproep), vele infotainment apps en afstandsbediening van verschillende autofuncties. In de nieuwe OCTAVIA vinden inzittenden tot wel vijf USB-aansluitingen. Met de optionele Phone Box zijn smartphones draadloos te laden. Het interieur is ook in akoestisch opzicht verder verbeterd. Samen met het nieuwe CANTON Sound System (optie) leidt dat tot een bijzondere audio-ervaring.

Simply Clever

Natuurlijk heeft de nieuwe OCTAVIA wederom vele Simply Clever features. De OCTAVIA COMBI is bijvoorbeeld leverbaar met het slaappakket voor achterin. Schuifgordijnen houden daarbij het licht buiten. Alle OCTAVIA’s hebben een multifunctioneel opbergvak onder de bagageruimte. De COMBI heeft tevens een automatisch afdekscherm voor de bagageruimte. De opbergruimte in de voorportieren biedt nu ook ruimte aan een sneeuwborstel in plaats van een paraplu. Ook heel handig: de vulopening voor de ruitenwisservloeistof heeft een geïntegreerd trechtertje.

Bezoek AutoArena Venray voor alle informatie of een plan een proefrit

 

 

Deel deze pagina

Meer ŠKODA nieuws

08 februari 2018 ŠKODA Connect Lezen
27 oktober 2018 De ŠKODA SCALA Lezen
23 december 2018 De nieuwe ŠKODA SCALA in wereldpremiere Lezen
22 december 2018 ŠKODA Connect Lezen
26 januari 2019 KAMIQ de nieuwe stads-SUV van ŠKODA Lezen
18 maart 2019 ŠKODA SCALA, 17 mei introductie Lezen
24 augustus 2019 Uitbreiding ŠKODA SCALA-gamma Lezen